Kako prenosi The Sun, beli pirinač, hleb i prerađeno meso su namirnice koje će najverovatnije izazvati ovo stanje, smatraju američki istraživači.
Oni su posmatrali navike u ishrani ljudi u 184 zemlje da bi ustanovili kako hrana utiče na njihovo zdravlje.
Narodi koji su jeli više rafinisanih ugljenih hidrata, poput belog hleba, testa za picu i testenina, a koje sadrže šećer i nemaju vlakna i hranljive materije, imaju veću verovatnoću da razviju dijabetesa tipa 2.
- Naša studija sugeriše da je loš kvalitet ugljenih hdirata vodeći pokretač dijabetesa tipa 2 koji se može pripisati ishrani širom sveta- kaže autor studije, profesor Darijuš Mozafarijan.
U studiji je takođe ocenjeno da ljudi jedu previše crvenog i prerađenog mesa, poput slanine, kobasica i salama.
Navedene namirnice su glavni pokretač više od 14 miliona novih slučajeva dijabetesa tipa 2 u 2018. godini, prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Medicine.
Stručnjaci su procenili da je sedam od 10 slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta bilo povezano sa lošim izborom namirnica.
Takođe su otkrili da je konzumiranje previše nezdravih namirnica češći pokretač dijabetesa tipa 2 na globalnom nivou nego neodtstak zdrave hrane, posebno kod muškaraca.
Više od 60 odsto ukupnih globalnih slučajeva bolesti koje se mogu pripsati ishrani nastalo je zbog prekomernog unosa rafinisanog pirinča, pšenice, krompira, kao i prerađenog i neprerađenog crvenog mesa.
Konzumiranje previše zaslađenih napitaka i voćnih sokova je još jedan faktor, ali u manjoj meri od loših ugljenih hidrata i crvenog mesa.
Stanovnici Poljske i Rusije, gde ishrana uključuje puno krompira i crvenog ili prerađenog mesa, imali su najveći procenat novih slučajeva dijabetesa tipa 2 koji su povezani sa ishranom.
U Kolumbiji i Meksiku takođe je veliki broj slučajeva otkrivenog dijabetesa tipa 2, a istraživači smatraju da bi deo odgovornosti mogao da leži u stilu života, odnosno u konzumiranju slatkih pića, prerađenog mesa i smanjenog unosa žitarica od celog zrna.
Simptomi su uzrokovani visokim nivoom glukoze koja ostaje u krvi, gde se ne može koristiti kao energija.
Glas javnosti/The Sun