Ključno je da zdravu hranu jedete tokom cele godine. Takav način ishrane može da vam pomogne da sprečite da se razbolite i da vam omogući da se brže oporavite ako se ipak razbolite.
– Važno je da uvek svoje telo i imuni sistem hranite pravim namirnicama da biste sprečili bolest i poboljšali način na koji se protiv nje borite”, kaže registrovani dijetetičar nutricionista Kristen Gradney, vlasnica Pure Nutrition u Baton Ružu, u američkoj državi Luizijana, i portparol Academy of Nutrition and Dietetics za nacionalne medije.
Hrana bogata određenim vitaminima i mineralima najbolje pomaže telu da se bori protiv prehlade i gripa. Ti vitamini i minerali uključuju:
Pored ovih vitamina i minerala, proteini pomažu vašem telu da se brže izleči i oporavi kada ste bolesni, kaže Passerrello.
Ovih devet namirnica mogu da pomognu vašem organizmu da se izbori sa prehladom ili gripom:
Pasulj je pun proteina i cinka. Šolja crnog pasulja sadrži 15 grama proteina i 1,9 mg cinka. Prosečnom odraslom muškarcu svakodnevno je potrebno 56 grama proteina i 11 mg cinka. Za žene, to je 46 grama proteina i 8 mg cinka.
Osim što jedete pasulj kao posebno jelo, evo nekoliko ideja da ga uključite i u druga:
Tvoja mama je bila u pravu. Ova osnovna namirnica u danima kada se borite protiv bolesti odlična je iz nekoliko razloga. Prvo, piletina nudi proteine, a povrće niz vitamina – poput šargarepe, koja ima vitamin A. Pileća supa je posebno efikasna ako joj dodate belog luka, jer on sadrži mineral selen koji pomaže organizmu da spreči oštećenje ćelija. Osim toga, pileća supa vas hidrira. To je važno kada se osećate iscrpljeno od bolesti i ne možete mnogo da jedete.
Da biste povećali unos vitamina C jedite citrusno voće. Jedna srednja pomorandža ima 70 mg vitamina C, što skoro zadovoljava preporučenu dnevnu količinu od 75 mg za odrasle žene, dok se za muškarce preporučuje 90 mg piše E klinika
Iako u citrusima možete da uživate kao obroku za užinu, oni svoje mesto mogu da nađu i u salatama i smutijima, kaže Nicole Avena, docent neuronauke na Mount Sinai School of Medicine u Njujorku, gostujući profesor zdravstvene psihologije na Princeton University u Prinstonu, Nju Džersi, i autor knjiga Why Diets Fail (Zašto dijete ne uspevaju) i What to Eat When You’re Pregnant (Šta da jedeš kada si trudna).
Jaja su bogata vitaminom D, E i proteinima. Jedno jaje ima i 0,65 mg cinka. Jaja možete da koristite na razne načine ili da ih uvrstite u bilo koji obrok. Isprobajte ove predloge za pripremu jaja:
Ovo tropsko voće puno je vitamina A i C. Tačnije, jedna šolja manga sadrži 60 mg vitamina C i 25 odsto preporučene dnevne doze vitamina A. Evo nekoliko različitih načina na koje mango možete da dodate u svoj obrok:
Orašasti plodovi puni su proteina, vitamina E i cinka. Šolja pečenih badema nudi 6,8 mg vitamina E. Ako mislite da ne volite orašaste plodove, možda samo treba da pronađete pravu vrstu koja će obradovati vaše nepce. Orašasti plodovi takođe mogu da se koriste na mnogo različitih načina tokom dana, uključujući:
Kada ste poslednji put jeli crvenu papriku? Stručnjaci za ishranu hvale ovo svestrano povrće, jer jedna šoljica sadrži više od 300 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Ona može da vam pomogne da brže ozdravite. Evo nekoliko ideja za pripremanje crvene paprike:
Jedan paradajz srednje veličine sadrži 18,9 mg vitamina C. Takođe ima vitamin A i antioksidans likopen koji pomaže u zaštiti zdravlja srca. Pored uobičajene upotrebe paradajza, supa od paradajza može biti upravo ono što vam treba kada ste bolesni, kaže Gradney. Paradajz supa može da pomogne da povećate unos tečnosti, što je važno kada ste prehlađeni ili imate grip.