Tajna oporavka vašeg probavnog sistema leži u balansu između dobrih i loših bakterija u crevima. Ako želite biti zdravi morate svakodnevno konzumirati hranu bogatu probioticima. Probiotici su, dakle, živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije).
Gastrointestinalni trakt sadrži oko 100.000 milijardi probiotskih “prijateljskih” bakterija koje osiguravaju normalno odvijanje vitalnih fizioloških funkcija i poboljšavaju zdravlje ne samo probavnih organa već celog organizma.
Funkcije probiotika su:
poboljšana probava i apsorpcija hranjivih sastojaka
pomažu sintezu vitamina
štite od infekcija jer sprečavaju naseljavanje patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu
stimulišu imuni sastav
stimulišu bolju pokretljivost creva (perilstatiku) što dovodi do boljeg izbacivanja toksina iz organizma
U crevima se proizvode poliamini, hemijske supstance koje su prisutne u malim količinama u ćelijama ljudi, biljaka i životinja. Važne su za rast, popravku tkiva, metabolizam i zdrav nervni sistem.
Pravilan razvoj ćelija zavisi od poliamina i važan su faktor u stabilizaciji same DNK. Međutim, prekomerna toksičnost u crevima (odsustvo dobrih, probiotskih bakterija) uzrokuje prekomernu sintezu poliamina, što slabi imuni sistem, menja metabolizam tkiva i dovodi do „buđenja“ onkogena i stvaranja malignih ćelija.
Crevna flora igra značajnu ulogu u prevenciji crevnih bolesti (inflamatorne bolesti creva, kolitis, Kronova bolest i rak debelog creva).
Prirodni probiotici
Prirodni izvor probiotika je fermentisana hrana kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus ili razni sirevi.
Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crevima prerađuju hranu, ali i suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa i razgrađuju toksične materije. Dovedite svoju crevnu mikrofloru u ravnotežu ciljanom ishranom.
Prirodni probiotik zapravo znači bogat prirodni izvor živih probiotskih mikroorganizama, a to su namirnice kao što su:
kiseli kupus
jogurt
kefir
jabukovo sirće
razni sirevi
kiseli krastavčići
Sve gore navedene namirnice imaju zajedničku komponentu, a to je da se dobijaju fermentacijom. Upravo su bakterije mlečne kiseline, koje se smatraju probioticima, te učestvuju u procesima fermentacije različitih supstrata u rezultujuće proizvode. Dobre bakterije u fermentisanoj hrani poboljšavaju ljudski metabolizam.
Glas javnosti/K04S