Mača čaj je odavno poznat u japanskoj tradiciji, gde su ga monasi koristili tokom meditacije. Kinezi su, naravno, poželeli da se okušaju i u ovoj konkurenciji, jer je i kod njih kultura pijenja čaja veoma ukorenjena. Međutim, poznavaoci objašnjavaju da njihov mača čaj nema tako jarku boju, a granulacija onemogućava da onako lepo peni kao kad se sprema japanska vrsta.
Međutim, i jedan i drugi prah su mnogo bogatiji antioksidantima i polifenolima u većoj meri nego zeleni čaj, što ih čini glavnim borcem protiv raka. Visok nivo antioksidanata jača zdravlje krvnih sudova, a pomažu da se u jetri razviju enzimi za eliminisanja toksine iz tela.
Takođe, bolje će vas razbuditi od kafe, a nova istraživanja potvrđuju da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
U vruću, ali ne provrelu vodu sipajte 2 grama mača praha i mešajte dok ne zapeni. Nemojte da pijete više od 2 šolje na dan.
Razlika između običnog zelenog čaja i mače je u tome što prvi prelijete vodom, ostavite da stoji pa procedite. To vam je, kažu ljubitelji, kao da skuvate spanać u vodi, procedite, bacite spanać i pijete vodu. Sa mača čajem nije tako. Tu se ništa ne cedi - pijete i vodu i čaj istovremeno!
(Glas javnosti)