Sladić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Prah njenog korena se koristi u kozmetici tj. u proizvodnji šampona a i u pravljenju slatkiša. U Švedskoj je mnogo popularan i dodaje se u kolače i u industrijske slatkiše.
Gospodin iz Masačusetsa koj je preminio pre tri dana konzumirao je više od jedne i po kesice dnevno ovog slatkiša i zbog toga je doživeo srčani udar. Uglavnom se hranio brzom hranom.
Lekari su saopštili da je glavni uzrok smrti glicirhizin koji se nalazi u sladiću.
Ta supstanca može da prouzrokuje povišeni pritisak, hipokalemiju, metabolički alkalosis, aritmije i poremećaja bubrega, dodao je lekar opisujući situaciju u kojoj se našao preminuli pacijent ističući da je kod njega bila ključna hipokalemija koja se desila jer je nedelju dana pre smrti promenio ukus bombona koje je jeo te je sa voćnih prešao na one sa ukusom crnog sladića.
(Glas javnosti)