Glas Javnosti


Ove tri namirnice obožavamo, ali su otrov za srcve

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Neki ugljeni hidrati, iako su važni za energiju, mogu ozbiljno da škode zdravlju ako se unose u prevelikim količinama.

Posebno negativno utiču na stomak, srce i jetru, pa nutricionisti upozoravaju da bi određene namirnice trebalo izbegavati ili bar značajno smanjiti njihov unos.

Evo tri najproblematičnije vrste:

Slatke žitarice za doručak

Iako deluju kao praktičan obrok, većina industrijskih žitarica prepuna je dodatog šećera, a gotovo da nema vlakana i hranljivih materija. Takav doručak podiže nivo šećera u krvi i izaziva brzi osećaj gladi, što vodi do prejedanja i nakupljanja sala.


Industrijske grickalice

Čips, kolači, krekere i slične užine teško je odbiti, ali one su kombinacija šećera, soli, aditiva i nezdravih masti. Redovno konzumiranje ovih proizvoda ne samo da doprinosi salu oko stomaka, već povećava rizik od srčanih i metaboličkih bolesti.

Beli hleb

Zbog visokog glikemijskog indeksa, beli hleb izaziva nagle skokove šećera u krvi, što podstiče glad i taloženje masti. Dugoročno, može doprineti razvoju dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

Stručnjaci preporučuju da se ovi proizvodi zamene integralnim žitaricama, voćem i zdravim izvorima proteina, jer oni stabilizuju energiju i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR