Nutricionisti objašnjavaju da se najbolje ulje za srce prepoznaje po sadržaju zdravih masti i jedinjenjima koja smanjuju upalu u organizmu.
Prema mišljenju kardiološkinje Elizabet Klodas, ulja koja potiču od orašastih plodova, semenki, maslina i avokada sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu da smanje nivo "lošeg" LDL holesterola, povećaju "dobar" HDL holesterol i ublaže upalne procese u telu.
Zbog toga se stručnjaci slažu da je ekstra devičansko maslinovo ulje najbolji izbor za zdravlje srca. Sadrži oleinsku kiselinu, mnogo antioksidanasa i malo zasićenih masti, što ga čini zaštitom protiv oštećenja krvnih sudova, piše Health.
Nutricionistkinja Trista Best dodaje:
Istraživanja pokazuju da je maslinovo ulje, posebno ekstra devičansko, najbolji izbor za zdravlje srca jer ima najdoslednije dokaze o zaštitnom efektu u poređenju s drugim uljima."
Pored zdravih masti, maslinovo ulje je i dobar izvor vitamina E i više od 200 biljnih jedinjenja sa antioksidativnim dejstvom.
Nutricionistkinja Mišel Rutenštajn preporučuje korišćenje maslinovog ulja nakon kuvanja, kako bi se sačuvali antioksidansi.
Iako i ulje od avokada ima slične koristi, dijetetičari ističu da nijedno ulje ne treba koristiti prečesto niti kao jedini izvor masti.
Najvažnije je održavati uravnoteženu ishranu bogatu biljnim namirnicama, zdravim mastima i s minimalno prerađene hrane – jer takav način ishrane dugoročno najbolje štiti srce.
Glas javnosti /U01S