"Sladoled privremeno može olakšati akutne bolove u grlu, budući da se zbog hladnoće krvni sudovi unutar sluznice malčice skupljaju, pa otok delimično i kratkoročno prolazi", navodi doktor Nadežda Černišova. "Na neki način, zahvaljujući sladoledu postiže se analgetičko dejstvo. Ipak, važno je da imamo na umu i činjenicu da ova poslastica nije lekovita i da sa njom ne treba preterivati", dodala je stručnjak.
"Sladoled nam može biti od pomoći i nakon vađenja zuba ili krajnika - hladnoća od sladoleda ne samo da prija i čini otok manjim, već i prevenira eventualno pojačano krvaranje nakon zahvata", navodi infektolog Margatira Provotorova, u razgovoru za Gazetu. "Osim što olakšava oporavak nakon operacije, sladoled je i izvor kalorija, a ujedno je i odgovarajuće konzistencije da se ne mora žvakati", dodaje otorinolaringolog Ilja Sadikov.
"Ipak, sladoled nije preporučljiv baš u svim situacijama, a u nekim može i pogoršati bol u grlu i izazvati druge zdravstvene probleme. Na primer, ukoliko nas grlo boli, promukli ste i jedva pričate, verovatno je reč o laringitisu, odnosno zapaljenju glasnih žica - u tom slučaju sladoled nipošto ne treba jesti, jer hladnoća negativno utiče na glasne žice", dodaje ona u intervjuu za Argumenti i Fakti.
Ledeni čaj, voda sa ledom i drugi hladni napici takođe mogu pomoći kada nas boli grlo. Interesantno je da je jedna studija pokazala da topla i slatka pića (kao što je topla čokolada) mogu pomoći u ublažavanju neprijatnog osećaja, jer sladak ukus podstiče lučenje endorfina i privremeno odvlači pažnju od "grebanja" u grlu. Istina, ne zna se da li je reč o placebo efektu. Kod neprijatnog osećaja može pomoći i med, koji oblaže sluznicu zaštitnim filmom.
Glas javnosti / R02S