Tromboza nastaje usled stagnacije krvi, koja je često izazvana nekom vrstom povrede ili sedentarnim načinom života. Ovo je smrtonosno stanje koje dovodi do srčanog udara, moždanog udara ili potpunog otkazivanja pluća. Na sreću, jedan napitak može da smanji rizik od zgrušavanja krvi.
Slatka, kofeinska pića povećavaju rizik od stvaranje štetnih krvnih ugrušaka. Studija objavljena u “Journal of Surgical Research”, otkriva da se rizik od zgrušavanja krvi javlja u roku od jednog sata od konuzumacije energetskih napitaka, pišu Sremske vesti.
Nutricionista Rori Bat upozorio je da su gazirana pića glavni krivci za stvarenje štetnih ugrušaka.
Dobra vest je da postoji jedno piće koje ne samo da je bezbedno, već može i da smanji rizik od stvaranje ugrušaka, a to je voda.
Kako to funkcioniše?
“Dehidracija uzrokuje zgušnjavanje krvi. Kada pijete puno vode, vaša krv postaje ređa i može lakše da putuje kroz vene, pa je manja verovatnoća da će se zgrušati”, kaže profesor Mark Vajtli, vodeći venski hirurg i osnivač klinike Vajtli.
Postoje tri procesa koji mogu postaviti temelje za štetne ugruške:
Profesor je objasnio da dehidracija spada u promene u krvi zbog svoje sposobnosti da krv učini gustom.
“Voda je najbolja i najsigurnija, jer se apsorbuje kroz stomak i odlazi direktno u krvotok. Nema šećera ili drugih komponenti koje onda ometaju efekat razblaživanja krvi”, tvrdi doktor.
Koliko vode piti dnevno?
Prema preporukama lekara svako treba da pije šest do osam šoljica ili čaša tečnosti dnevno.
“Jako je važno da se krećete. Krv se ne zgrušava lako ako brzo teče“, dodao je stručnjak.
Koji su simptomi krvnog ugruška?