Glas Javnosti


TAJNA DUGOVEČNOSTI: Saveti 91-godišnjeg lekara

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Doktor Leonid Rošal otkriva šta treba jesti svako jutro za čišćenje krvnih sudova i creva.

Zapamtite ove jednostavne, ali efikasne savete čuvenog lekara Leonida Rošala o tome šta treba jesti svakodnevno, a koje namirnice izbegavati kako biste očuvali zdravlje srca i krvnih sudova. Njegov pristup pokazuje da tajna dugovečnosti ne leži u skupim tretmanima, već u malim, svakodnevnim odlukama koje svako od nas može da primeni.

Danas, u 91. godini, dr Rošal nastavlja da živi i radi kao dokaz da jednostavne navike – pravilna ishrana, redovno učenje i aktivan duh – mogu očuvati i telo i um.

U nastavku su tri osnovna pravila njegove svakodnevne rutine, kao i spisak namirnica koje preporučuje za zdravlje srca, ali i onih koje treba izbegavati.

Tri pravila dr Rošala

  1. Topla voda sa limunom

Dan započinje čašom ključale vode sa kriškom limuna.

Hidratacija – ubrzava metabolizam i osvežava organizam.

Varenje i detoksikacija – stimuliše jetru i olakšava varenje.

Imunitet – limun je bogat vitaminom C.

Jednostavna i jeftina navika koja daje energiju bez kofeina i veštačkih stimulansa.

  1. Kaša od heljde

Heljda je redovni deo njegove ishrane i jedno od najzdravijih jela. Sadrži magnezijum, bakar i mangan, važne za energiju i opšte zdravlje. Nizak glikemijski indeks stabilizuje šećer u krvi. Bez glutena je i pogodna za one sa osetljivošću. Bogata lizinom – aminokiselinom važnom za kožu, kosti i zglobove.

  1. Povrće i zelenilo

Za dr Rošala nijedan obrok nije potpun bez obilne porcije povrća.

Zdravlje srca – spanać i slično povrće bogato je antioksidansima.

Varenje – vlakna pomažu pravilnom radu creva.

Prevencija bolesti – redovna konzumacija smanjuje rizik od dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Preporuka: barem jedna porcija lisnatog povrća dnevno.

Hrana koja čisti krvne sudove i jača srce

Masna riba

Losos, skuša, sardine i druge masne ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama. One:

smanjuju upale,

snižavaju pritisak,

poboljšavaju nivo holesterola,

sprečavaju taloženje plaka u arterijama.

Beli luk

Sadrži sumporna jedinjenja koja:

snižavaju holesterol,

poboljšavaju cirkulaciju,

sprečavaju stvaranje ugrušaka.

Redovno konzumiranje, sirov ili kuvan, jača srce i krvne sudove.

Bobičasto voće

Borovnice, maline, jagode i drugo bobičasto voće bogato je flavonoidima i antioksidansima.

smanjuje oksidativni stres i upale,

snižava krvni pritisak,

poboljšava nivo holesterola.

Orašasti plodovi i semenke

Bademi, orasi, lan i čia semenke su bogati:

zdravim mastima,

biljnim proteinima,

vlaknima.

Pomažu u smanjenju lošeg (LDL) i povećanju dobrog (HDL) holesterola.

Avokado

Izvor zdravih mononezasićenih masti i kalijuma.

reguliše krvni pritisak,

smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Odličan dodatak salatama, smutijima i integralnom tostu.

Hrana koju treba izbegavati

Prerađena hrana – grickalice, brza hrana i zaslađena pića bogata su trans mastima, šećerom i aditivima.

Crveno meso – naročito masno, jer podiže holesterol i ubrzava taloženje plaka u arterijama.

Rafinisani ugljeni hidrati – beli hleb, peciva i slatke žitarice izazivaju skok šećera u krvi.

Previše soli – dovodi do visokog krvnog pritiska i oštećenja krvnih sudova.

Zaključak

Poruka dr Rošala je jednostavna: zdravlje ne zahteva ekstremne dijete niti luksuzne tretmane, već dosledne male odluke. Topla voda sa limunom, tanjir heljdine kaše i redovno povrće – to su stubovi njegove vitalnosti.

"Ne morate biti bogati da biste bili zdravi", poručuje dr Rošal, a njegov dug i aktivan život najbolji je dokaz.

Glas javnosti/K04S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR