Glas Javnosti


Visok nivo hlora u vodi – faktor rizika za karcinom?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Uobičajeni nivo hlorisanja vode za piće u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji mogao bi povećati rizik od razvoja nekoliko vrsta karcinoma, pokazuju rezultati najnovijih globalnih analiza i istraživanja.

Proces dezinfekcije vode hlorom stvara trihalometan (THM), nusproizvod koji se nalazi u gotovo svim javnim sistemima vode za piće širom SAD i EU, prenosi londonski Gardijan.

Prema procenama istraživača skoro 300 miliona ljudi samo u SAD koristi vodu sa zabrinjavajućim nivoom ove štetne materije u vodi. Iako je proces hlorisanja vode jeftin, efikasan i lako dostupan metod za eliminaciju štetnih i opsanih mikroorganizama, on donosi rizik od karcinoma.

Autori studije tvrde da hlorisana voda nosi 33 odsto povećan rizik od raka bešike i 15 odsto povećan rizik od kolorektalnog karcinoma.

- Ono što smo uvideli je alarmantno. Ipak, potrebne su nam još neke visokokvalitetne studije - rekla je Emili Helte, vodeći istraživač Instituta Karolinska u Švedskoj.

Proces dezinfekcije vode uveden početkom 20. veka u SAD dramatično je povećao očekivani životni vek ljudi jer je značajno smanjio mikrobne infekcije i bolesti koje se prenose vodom, poput kolere i tifusne groznice. Tek 1970-ih istraživači su otkrili da ovaj proces ima i negativne posledice jer hlor, kada se doda vodi hemijski reaguje sa organskim jedinjenjima, poput raspadajućeg biljnog materijala i stvara stotine potencijalno toksičnih nusproizvoda.
Poznato je da su se neki od najčešćih nusproizvoda kao npr. hloroform, bromoform, bromodihlorometan i hlorodibromometan, pokazali kao genotoksični i kancerogeni u eksperimentima na laboratorijskim zamorčićima.

Glas Javnosti/T02S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR