Glas Javnosti

VRTOGLAVICA? URADITE NEUROLOŠKI TEST KOD KUĆE: Jednostavan, a pomaže

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Za identifikovanje neuroloških poremećaja, poremećaja organa odgovornih za ravnotežu i psihičkih bolesti u medicinskoj praksi primenjuje se jednostavan dijagnostički test – Rombergov test.

Objasnićemo vam kako se kod kuće mogu otkriti neurološka oboljenja, tim pre – ako vas često uznemiravaju vrtoglavice… Dakle, evo kako da isprobate ovaj neurološki test.

Za identifikovanje neuroloških poremećaja, poremećaja organa odgovornih za ravnotežu i psihičkih bolesti u medicinskoj praksi primenjuje se jednostavan dijagnostički test – Rombergov test.

Ovo je neurološki test koji se koristi za procenu propriocepcije, tj. sposobnosti tela da oseti svoj položaj u prostoru. Ovaj test se koristi kako bi se identifikovali problemi sa ravnotežom koji mogu ukazivati na oštećenje ili disfunkciju u centralnom ili perifernom nervnom sistemu.

Naravno, tačnu dijagnozu pomoću ovog metoda nije moguće postaviti. Ali test svakako pomaže da se identifikuje problem, kako biste se blagovremeno obratili za pomoć specijalistima radi pregleda i lečenja.

Izvođenju Rombergovog testa u kućnim uslovima trebalo bi da prisustvuje pomoćnik, koji će pratiti rezultat i, ako je neophodno, pridržati čoveka, ne dopuštajući mu da padne i da se povredi.

Ispitanik treba da stane pravo, spoji noge, ruke da ispruži napred, oči zatvori i ostane u tom položaju 30 sekundi (starijima je dovoljno šest do deset sekundi).

Radi dobijanja jasnijeg rezultata može se zauzeti komplikovanija poza: postaviti stopala u jednu zamišljenu liniju čvrsto priljubivši prst jedne noge za petu druge. U ovom položaju ispitanik takođe treba da ispruži ruke ispred sebe i zatvori oči na nekoliko sekundi.

Kako se tumači rezultat?

Ljuljanje tela ukazuje na moguće neurološko oboljenje. Pad na jednu stranu – na oštećenje jedne od hemisfera mozga (odgovara strani pada). Otklon nazad može biti svedočanstvo psihičkih bolesti. Opšta nestabilnost biva usled polineuropatije (oštećenje perifernih nerava).

Ako kod sebe primetite nešto slično, pregledajte se što pre.

Glas javnosti/Ruski doktor

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR