Glas Javnosti

Zašto je leti bolje jesti krastavac nego sladoled?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Navikli smo da se rashlađujemo sladoledom, ali omiljena letnja poslastica ne nalazi se na listi namirnica koje je nabolje konzumirati na visokim temperaturama. Na toj listi su namirnice sa visokim sadržajem vode: krastavac, jagode, lubenica, tikvice, ananas, mango, zelena paprika, pomorandža, zelena salata, celer. Primera radi, krastavac u sebi sadrži čak 95% vode.

Nutricionisti kažu da sladoled čini da nam bude samo toplije jer naše telo proizvodi toplotu kad počne da vari hranu bogatu kalorijama. Sladoled nam takođe može izazvati stomačne probleme. Kada na primer iz zamrzivača izvadimo sladoled koji se otopi, pa ga opet vratimo u zamrzivač, rizikujemo stomačne probleme. Sladoled se na sobnoj temperaturi topi prilično brzo i kao takav postaje idealna podloga za listeriju. Zato odmah nakon što izvadite kuglu ili dve omiljene letnje poslastice, vratite sladoled u zamrzivač.

U potrazi za rashlađivanjem, leti će mnogi posegnuti za kriglom piva, ali ni to nije dobar izbor, jer nas alkohol dehidrira. Sličan efekat ima i kafa, pa ni nju ne treba unositi u velikim količinama.


Zato se za leto preporučuju niskokalorični obroci i mnogo vode. Možete da zaledite kockice leda sa nekoliko kapi limunovog soka ili komadićima jagoda, a umesto leda, u bokal vode dodajte nekoliko krastavaca i listića nane za osveženje.


Glas javnosti/ C01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR