Glas Javnosti


Bliži nam se Gospojinski post, najkraći, ali i sa najstrožijim običajem

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom dve sedmice jede se hrana spremljena na vodi, osim vikendom, kada su dozvoljeni ulje i vino, i na Preobraženje, kada se može jesti i riba.

Jedan od najvećih hriščanskih praznika u čast Majke Božije, u narodu nazvana Velika Gospojina, je u ovom mesecu, tačnije 28. avgusta, a prethodi joj Gospojinski post koji počinje 14. avgusta i traje dve nedelje.

Ovo je  jedan od četiri velika posta u pravoslavlju, ali i jedan od najrigoroznijih. Tokom dve sedmice jede se hrana pripremljena na vodi, osim u dane vikenda, kada su dozvoljeni ulje i vino, i na Preobraženje, kada se može jesti i riba.

Ako praznik Uspenja padne u sredu ili petak, jedu se riba, vino i ulje. U narodu postoji običaj da se mlado grožđe ne jede do Preobraženja, kada se blagosilja u crkvi.


Gospojinski post je najmlađi. Uveden je u čast Majke Božije, koja je vreme pre upokojenja provela posteći, u miru, tišini i molitvi.

Pravoslavni vernici 28. avgusta slave jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, spomen na ovozemaljsku smrt Device Marije i, prema jevanđeoskom predanju, dan kada se ona uznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Velikoj letnjoj slavi i crvenom slovu prethodi Gospojinski post.

Glas javnosti /A03S 
 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR