Glas Javnosti

Novo sredstvo zagovornika litijuma: Anonimni pokret “Kopaćemo” spasava rudnik jadarita, evo šta mu je poručeno

Društvo
Autor: Glas javnosti

E, Boga mi, nećete! Halo, je l’ to služba? – neki su od komentara građana, a pokret je dobio i prve pratioce.

Osnovan je anonimni pokret ’Kopaćemo’, tvrde da im je cilj borba protiv dezinformacija o projektu Jadar.

Za sada anonimna grupa građana saopštila je da je osnovala pokret "Kopaćemo", navodeći da je nastao kao "odgovor na rastući talas dezinformacija i manipulacija koje prete da zaustave projekat ’Jadar’".

"Danas je osnovan pokret ’Kopaćemo’, nezavisni građanski pokret koji okuplja sve one koji veruju u zdravu, jaku i bogatu Srbiju. Naš cilj je jasan: borba protiv dezinformacija i podrška otvaranju rudnika jadarita - projekta od vitalnog značaja za ekonomski napredak naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Pokret ima registrovan sajt "kopacemo.com", a u odeljku "O nama" navode da su za sada anonimni zato što se "plaše za svoje živote".

"Propaganda straha koja je uzela maha pretvorila je pristojne ljude u raspršivače ekstremističkih stavova. Svako ko bi rekao bilo šta suprotno njihovim stavovima stavlja mu se meta na čelo. Želimo dijalog i razmenu mišljenja sa svima, ali na civilizovanim osnovama. Usled trenutnih okolonosti, nastavićemo našu borbu razbijanja propagande straha o rudniku jadarita anonimno. Rudnika mora biti", piše na sajtu.

U saopštenju su dodali da su okupljeni oko pokreta "zabrinuti i preplašeni kada su slušali propagandu protivnika rudnika".

"Međutim, kada smo sami istražili ono što se objavljuje, shvatili smo da situacija oko rudnika nije toliko mračna i opasna. Mi sada želimo tu istinu da podelimo sa ostatkom javnosti", dodaje se u saopštenju.

Njihova misija je, kako tvrde, jasna - borba protiv laži i dezinformacija koje zbunjuju i plaše građane, edukacija i informisanje šire javnosti o stvarnoj vrednosti projekta "Jadar" i uspostavljanje konstruktivnog dijaloga o činjenicama vezanim za rudnik jadarita.

"Rudnik jadarita je šansa koju ne smemo da propustimo. Ovo je prilika da se Srbija pozicionira kao ekonomska sila u regionu i svetu. Kroz odgovorno korišćenje naših resursa i brigu o zaštiti životne sredine, možemo stvoriti prosperitetniju budućnost za sve građane Srbije. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u ovoj borbi", naveo je taj pokret.

Dodali su i da im je cilj da se stvori platforma gde će građani moći da čuju sve činjenice o projektu "Jadar" na jednom mestu, dok su saopštenje završili sa "Spasimo rudnik jadarita".

Nova zvezda u sazvežđu Rio Tinta u Srbiji Pokret “Kopaćemo" ili samo "Kopaćemo" se ne nalazi u bazi Agencije za privredne registre pod tim imenom.

Na mreži Iks ima prvih 30-ak objava i 60-ak pratilaca, među kojima su kao potvrđeni: Dejan Vukelić, zamenik glavnog urednika Informera, Nebojša Bakarec, Vladimir Đukanović.


Prvi komentari pokazuju da su zagovornici kopanja litijuma u Srbiji obezbedili novo sredstvo za pokušaj pridobijanja javnosti, kao i da oni koji se protive projektu Rio Tinta u Srbiji sve zapažaju na društvenim mrežama i nikome ne ostaju dužni.

Na objavu: "Osnovan nezavisni pokret ’Kopaćemo’. Spasimo rudnik jadarita!" ovo su neki od komentara:

E bogami nećete!

Sinko mi koji smo izgradili ovu zemlju ti kažemo: NEĆETE KOPATI, izdajnici roda svog.

"Nezavisni".Pa ovo su šokovi.

Halo, je l’ to služba?

Baš ste očajni kad ste na ovo spali. Neće građani Srbije rudnik i tačka. Neće da prodaju zemlju, neće trovanje. Čiji rudnik vi spašavate? Rio Tinta? Koliko vam plaćaju za to? Bedno, dno dna.

Dajte imena s*** da vidimo ko ste, ako vas nije sramota.

Nebojša Bakarec:

Mi kop kop kop kopamo (pesma iz „Snežane i 7 patuljaka“):

Mi kop-kop-kop-kop kop-kop-kop-kop kopamo pod tlom.

Ja kop-kop-kop-kop-kop-kop-kop-kop kopam snagom svom.

A litijum naš je vredan baš,

Ako kop-kop-kop kopaš najbolje što znaš“

Ispod tla (Ispod tla)!

Ispod tla (Ispod tla)!

Litijum dijamantski sja!

Mi kop-kop-kop-kop-kop-kop-kop-kop kopamo od pet.

Prekop-kop-kop-kop-kop-kop-kop prekopaćemo svet.

Tu litijuma ima tona sto,

Borate ni ne brojimo!

Čemu služe dobro znamo.

Mi kop-kop kopamo kop!

Glas javnosti/B04S/Prvi prvi na skali

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR