Glas Javnosti

PROTEST PROTIV LITIJUMA: Građani ispred Ustavnog suda u Beogradu (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ekološki aktivisti koji se protive otvaranju rudnika litijuma u okolini Loznice okupili su se ovog četvrtka ispred Ustavnog suda Srbije, za koji je najavljeno da bi danas mogao da proglasi neustavnom odluku Vlade Srbije da ukine prostorni plan za dolinu Jadar.

Građani su jutros počeli da se okupljaju ispred zgrade u kojoj se nalazi Ustavni sud, a od 8 sati deo Bulevara kralja Aleksandra koji vodi prema gradu je zatvoren.

Ispred suda su razvili veliki transparent "Ne damo Jadar - Znamo da ne damo".

Predsednik ekološkog udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović najavio je da će od Ustavnog suda zatražiti informaciju da li je tačno da je kompanija Rio Tinto podnela incijativu za ocenu ustavnosti odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".


(Foto: Printskrin)

- Za tu sednicu Ustavnog suda smo saznali nezvanično, pa želimo da proverimo da li je to tačno - rekao je Kokanović uoči skupa.

Kokanović je objasnio da od odgovora Ustavnog suda zavisi da li će skup prerasti u protest.

- Ustavni sud za pet minuta može da nam pruži odgovor na naše pitanje, ako ima dobru volju, a može i da ga sakrije, u ovom sistemu se sve može očekivati - rekao je Kokanović.


Glas javnosti/Ag

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR