Glas Javnosti

STAVLJEN KATANAC NA USTAVNI SUD: „Ova ustanova više ne postoji“ – poručeno na kraju protesta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Današnji protest građana koji se protive otvaranju rudnika litijuma u Srbiji završen je stavljanjem katanaca na ulazna vrata Ustavnog suda, uz poruku „Ustavni sud je advokatska kancelarija Rio Tinta, njegove odluke za nas su ništavne“.

Ispred Ustavnog suda u centru Beograda održan je skup koji su najavili iz Saveza ekoloških organizacija Srbije i udruženja „Ne damo Jadar“ zbog informacije koja se pojavila u javnosti da bi ovaj sud mogao na današnjoj sednici, na inicijativu kompanije Rio Tinto, odnosno Rio Sava, da proglasi neustavnom odluku Vlade Srbije o stavljanju van snage uredbe koja se odnosi na Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar. To bi, kako je upozoreno, omogućilo otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra.

Predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ predali su na pisarnici zahtev Ustavnom sudu kojim traže informaciju o pomenutoj inicijativi i da ih neko iz suda primi kako bi razgovarali o tome, odnosno što pre dobili odgovor. Međutim, ni posle više sati čekanja, odgovor nisu dobili.

Na kraju protesta na ulazna vrata Ustavnog suda stavljeni su lanci sa katancima.

– Ova ustanova od danas ne postoji. Stavljen je katanac na Ustavni sud i sve odluke koje donesu za nas su ništavne. Ustavni sud je advokatska kancelarija Rio Tinta – rekao je Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ pošto je postavio katance na ulaznim vratima Ustavnog suda.

Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ ocenio je da je sudijama Ustavnog suda „ispod časti da se sastanu sa svojim građanima“.

– Njima je ispod časti da sednu sa nama i da nam objasne šta planiraju i šta rade. Neće da nam daju ni odgovor u pisanoj formi. Odluke ovog suda od danas više ne važe, ovaj sud je danas pokazao da je privatni posed kompanije Rio Tinto i ove vlasti – rekao je Petković na kraju protesta.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR