Glas Javnosti

Jeziva ispovest Beograđanke o borbi za život u privatnoj klinici "011 Medical Team" gde je Nikola umro posle operacije hemoroida

Hronika
Autor: Glas javnosti

Zoran K, doktor poliklinike "011 Medical Team- Beograd", osumnjičen je da je pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao, usled čega je 30. decembra 2023. godine nastupila smrt oštećenog N.B. (39). Ipak, ovo nije jedini slučaj za koji su, kako se sumnja, nesavesno postupali lekari iz ove bolnice.

Tina Plemić (38), doživela je u istoj klinici pakao, kada joj je tokom, kako joj je rečeno "bezazlene intervencije", popucala materica, a lekari su joj se 12 sati borili za život.

 Nakon treće trudnoće 2020. godine, Tina odlazi na kontrolu u "011 Medical Team- Beograd". Kako tvrdi za "Blic", tokom intervencije zbog ugruška materica joj je popucala, a lekari su joj se 12 sati borili za život. Beograđanka navodi da ništa nije ukazivalo na potencijalni problem, kao i da je u toku jednog dana izgubila čak dve trećine celokupne krvi u organizmu

"Mali zahvat" pretvorio se u pakao

- Treće dete sam rodila potpuno normalno 2020. godine, a dve nedelje kasnije odlazim na kontrolu u "011 Medical Team- Beograd", ali spletom nesrećnih okolnosti moj lekar je bio na godišnjem odmoru, te sam dobila zamenskog lekara. Na kontroli mi je doktor video neki mali koaugulum, te mi je zakazao kontrolu za 23. septembar. Na toj kontroli rekao mi je da momentalno treba da se uradi intervencija vakuum uterusa kako bi odstranio izuzetno mali koagulum od 16 mm, predstavljajući to kao trivijalni zahvat, ali nužan - počinje Tina priču za "Blic".

Materica joj popucala na nekoliko mesta

Doktor je, kako pojašnjava Tina, dočekao u svakodnevnoj odeći umesto u uniformi i odmah je prebacio na sto za intervencije, te izvršio zahvat.

Foto:Printskrin/youtube

- Prethodno mi nije dao da potpišem saglasnost za preuzimanje rizika, u kojoj bi trebalo da budem obaveštena o potencijalnim komplikacijama ove operacije, niti me je usmeno uputio na potencijalne komplikacije. Tom prilikom materica mi je pukla na nekoliko mesta, a prilikom intervencije sam osetila užasan bol, pokočile su mi se ruke i glasno sam jauknula. Na to mi je doktor rekao da sam "svilena" i nastavio sa intervencijom. Sve je rađeno bez anestezije, a on je čak bio u majici jer je smatrao da to nije ništa strašno - priča ova Beograđanka.

"Krvarila sam obilno, sestra falsifikovala potpis"

Ipak, nakon završene intervencije Tina odlazi kući, ali primećuje obilno krvarenje. Odmah se sa suprugom vraća na istu kliniku, a doktor ponovo obavlja pregled i prema njenim rečima, uverava je da je sve u redu.

- Ostavio me je pod nadzorom sestara naredna 4 sata. Bila sam u izuzetno teškom stanju, a najgore je što ja nisam znala šta se desilo. Uveravali su me da mi se materica čisti. To su bili ugrušci krvi, gubila sam svest nekoliko puta, bez nadzora lekara. Glavna sestra koja me je nadzirala je sve vreme ponavljala kako nigde ništa više ne bi moglo da se učini, ipak, kad je videla da ne mogu da stojim na nogama rekla je mom suprugu da me vozi u Višegradsku. Sestra je sama dopunila izveštaj lekara u njegovo ime, falsifikovala potpis, kako bi u Višegradskoj znali šta se dogodilo - pojašnjava ona. 

Borili joj se za život

Kako kaže, u Višegradsku je krenula sa svojim suprugom, a sestre su ispod nje stavile medicinski čaršaf kako ne bi prokrvarila, dok joj je u ruci i dalje stajala braunila od infuzije.

- Kad smo stigli i kad su lekari videli u kakvom sam stanju odmah su me primili na odeljenje intenzivne nege gde su ustanovili da je hemoglobin 60, da sam izgubila ogromnu količinu krvi i da ne mogu ni da me operišu. Rekli su mi da sam životno ugrožena. Primila sam 9 jedinica krvi, to je više od 2/3 celokupne količine krvi u organizmu. Tad su usledile 2 operacije koje su trajale celu noć. Primljena sam u 6 popodne, a u pola 6 ujutru se to završilo - priseća se Tina za "Blic". Beograđanka pojašnjava da je tek sledećeg dana saznala za sve što se desilo tokom noći, te i da su lekari prvo završili jednu operaciju koja nije bila uspešna, a potom i drugu.

Navodi da su joj objasnili da je bila i na korak od vađenja materice, jer je život bio u pitanju.

- Obavestili su me o svemu, ali su mi rekli da će dati sve od sebe da me sačuvaju. Nakon što sam se probudila i došla sebi saznala sam da dežurni lekari celu noć nisu uspeli da me zbrinu, pa su zvali zamenicu direktora u 3 ujutru. Ona je žena ustala iz kreveta i došla u bolnicu, jedina je mogla da izvede tako zahtevnu operaciju - tvrdi ona.


Nakon što je puštena iz bolnice, Tina navodi da je sam oporavak trajao nekoliko meseci. Krvarenja su se sporadično nastavljala, a patila je i od posttraumatskog poremećaja.

- Bila sam onesposobljena za život. Nakon operacije imala sam krvarenja i nekoliko hospitalizacija. Moja deca su bila prestravljena, svaki put kad odem pitali su me da li ću se vratiti kući. U tom trenutku imala sam bebu od 14 dana, stvarno je bilo strašno. Kada je mom suprugu rečeno da sam jedva preživela on je izgubio svest. Takve stvari se nikada ne zaboravljaju, ja sam godinu dana išla kod psihoterapeuta, imala panične napade... Šteta je doživotna i nemerljiva - navodi Beograđanka.

Pokrenut parnični postupak

Zbog štete koja joj je naneta, Tina odlučuje da tuži kliniku i doktora koji je izveo intervenciju. Ipak, tužilac je oborio prijavu tvrdeći da je neosnovana. Tina danas tvrdi da je obrazloženje tužioca bilo skaradno, kao i da je komisija koja je ispitivala slučaj u klinici bila sačinjena od vlasnika ustanove i njegova dva bliska prijatelja.

- Ja sam tužila kliniku i lekara. To se dugo razvlačilo. Tužilac obara prijavu navodeći da je neosnovana. Obrazloženje je bilo skaradno, veštak utvrdio da nema elemenata za gonjenje jer je bazirao mišljenje na internoj komisiji privatne klinike koju su činili osnivač i njegovi prijatelji. Sami sebe su istražili. To veštačenje je bilo prazno i fiktivno. Tu smo izgubili bitku, ali smo pokrenuli parnični postupak i nadamo se da će pravosuđe obratiti pažnju na ovaj slučaj - zaključuje Tina i dodaje da joj je cilj da nijedna žena više ne iskusi ništa slično, kao i da pravda bude zadovoljena.

Umro na istoj klinici nakon skidanja hemoroida

Podsetimo, u istoj klinici Nikola B. (39) preminuo je nakon uklanjanja hemoroida.

 Sumnja se da je lekar Zoran K. izvršio operativno lečenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni Nikola B. trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno lečenje oko 18 časova.

U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje Nikole B. se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu je okrivljeni bio obavešten od strane Nikole B. i članova njegove porodice, ali nije izvršio neposredan hitan pregled, iako je na to upućivalo stanje oštećenog, a radi utvrđivanja razloga za nastanak prisutnih tegoba koje značajno odudaraju od očekivanog nalaza za postoperativni tok i preduzimanja hitnih medicinskih mera radi zbrinjavanja oštećenog.

Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2023. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvatnih medicinskih mera sutradan preminuo.

Glas javnosti /B06S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Veki u 09.07.2024 19:39:35 h
     0 
Onog momenta kad su dozvolili da lekari zaposleni u drzavnom zdravstvu mogu da lece u privatnom, mi smo izgubili zdravstvo. Drustvo skoluje doktora i da mu pare za specijalizaciju zaposli, a on dodje na posao prijavi i tutanj privatna klinika. Redovi sve veci, a usluga nula i u privanom i drzavnom. Doktorima dati vecu platu i mogucnost dopunskog rada od 2 h ne vise na klinici gde radi i zabraniti da idu da rade privatno. Taj dopunski rad trebaju platiti pacijenti umesto da idu privatno.