Glas Javnosti

INDIJANSKE BANANE U HRVATSKOJ: Kilogram 10 evra, prinosi dobri, a tek ukus

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Porodica Plaščar iz Gornje Stubice u hrvatskom Zagorju uzgaja indijansku bananu. Sve je počelo 2014. godine s pedesetak probnih sadnica, a danas ih imaju više od dve i po hiljade.

Iako neobična za ovo podneblje, indijanska banana na njemu odlično uspeva, a prema podacima Agronomskog fakulteta ovo je jedna od većih plantaža u Evropi.

Tokom putovanja na Tenerife Ivan Plaščar je sa suprugom probao voće od kojeg su mu proradila sva čula. Reč je o indijanskoj banani koju je odlučio da posadi 2014. na svom imanju u srcu Zagorja, piše HRT.

“Tako je, ovde u selo Šagudovec kod Gornje Stubice, krenuo sam s tih pedeset nasada, bilo je zaraslo, počeo sam okrupnjavati zemlju i sve više saditi”, rekao je Ivan Plaščar.


Kupovao je zapuštene šumarke, krčio i sadio indijanske banane. Bilo je tu raznih anegdota.

“Kad sam prijavljivao OPG u Krapini, pitali su me šta imam na toj parceli, rekao sam im indijanske banane. Kaže mi gospođa pa nemojte me zafrkavati pa vidite koliko ljudi vani čeka”, izjavio je.

Godina 2018. je bila ključna. Tada su nikli prvi plodovi.

“Bio je jedan. Svaki dan dolaskom na ranč sam ga mjrio od petog do devetog meseca”, objasnio je.

Danas na pet hektara ima posađeno čak 2.500 indijskih banana. U aprilu cvetaju, a sada se već naziru prvi plodovi jer ovogodišnja prevrtljiva klima im ide u korist.

U Zagorju ovo voće naraste između 250 i 500 grama težine, a kada sazre tada je ukusa manga, ananasa i obične banane.


Očekuje prinose od 50 tona

Berba je tokom septembra. U 2022. godini prinos je bio dve tone, ove će biti dvostruki, a za nekoliko godina, tokom punog roda očekuje prinose od 50 tona.

“Cene su od 10 evra kila, prošle smo godine plasirali sve na kućnom pragu. Nama je u planu prerada voćne pulpe, već smo krenuli u nabavu samih mašina i idemo na fondove”, kazao je Plaščar.

Iako je posla mnogo gospodin Plaščar je ponosan jer ima jednu od najvećih plantaža indijanske banane u ovom delu Evrope. U srcu Zagorja, prenosi N01S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR