Glas Javnosti

TRAJKOVIĆ: SRPSKI NAROD NA KOSMETU JE U AGONIJI, PREVAREN I OSTAVLJEN! – šta učiniti da opstane

Politika
Autor: Glas javnosti

O ozbiljnoj situaciji i teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji na konferenciji za novinare u Beogradu govorili su predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković i član Predsedništva Narodnog pokreta Srba sa KiM "Otažbina" Marko Jakšić.

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji je u agoniji, ostavljen, upotrebljen, odbačen, prevaren, i sada traži izlaz, a izlaza nema. Izlaz je u katastrofi, a to je individualna odluka o odlasku sa Kosmeta. To kao da odgovara politikama koje se danas vode na Kosovu i Metohiji i oko Kosova i Metohije" - rekao je Momčilo Trajković.

Upis srpskih đaka u škole na Kosmetu najbolje govori o tome koje su posledice pogrešnih politika koje se vode poslednjih godina, kazao je Trajković i naveo podatak da su ove školske godine u Velikoj Hoči, brojnoj i kompaktnoj srpskoj sredini, upisana samo dva đaka, a pre desetak godina “škole su bile pune kao košnice”.

Foto: Press centar UNS

On je konstatovao da Srpska lista više ne postoji, ali da Beograd jer "niko drugi ne sme da postoji", guši svaku alternativu pritiskajući ljude egzistencijalno jer zavise od budžeta Srbije, pa je neophodno da ih ohrabre intelektualna elita i Crkva.

"Nažalost Crkva ne želi sa nama da razgovara, više puta smo uzalud apelovali da nas patrijarh Porfirije i mitropolit raško-prizrenski Teodosije prime. Mi ne tražimo da se Crkva politički angažuje, već da pomogne da opstane narod", rekao je Trajković.

Ocenio je da je vlast u Beogradu "izdala svoj narod na Kosmetu i gurnula ga u zagrljaj kosovskog premijera Aljbina Kurtija" i dodao: "Mi smo na Kosovu kao na santi leda, al se nadamo da se ipak nešto može učiniti za opstanak srpskog naroda".

Član Predsedništva "Otažbine" Marko Jakšić smatra da je sve danas na severu Kosova posledica Briselskog sporazuma i francusko-nemačkog plana normalizacije odnosa Srbije i Kosova što je "Išingerov plan koji smo pre skoro dvadeset godina sa gnušanjem odbacili".

"To je podela rada između Vučića i Kurtija. Međunarodna zajednica osudi poteze Kurtija, ali se ništa ne vraća na staro, to je već više puta viđen šablon", konstatovao je Jakšić.

Povodom gašenja zvaničnog dokumenta države Srbije nije se oglasila nijedna institucija Republike Srbije, a ni predsednik, rekao je Jakšić, pokazujući vozačku dozvolu koju izdaje policijska uprava Kosovske Mitrovice, a koja je, kako je dodao, pre nekoliko dana prestala da važi u južnoj srpskoj pokrajini.

On je naveo da bi Srbija, kada bi se ponašala kao druge države, morala da na poteze Prištine odgovori reciprocitetom, pa da ne prizna vozačke dozvole izdate u Prištini, jer su na Kosovu i Metohiji zabranjene srpske.

"Treba vratiti Ministarstvo za Kosovo, kao što je bilo, dok ga ova vlast nije zamenila Kancelarijom. Njega treba izmestiti uz administrativnu liniju, da Srbi ne bi prelazili stotine kilometara do Beograda", rekao je Jakšić.

Momčilo Trajković je istakao da je delegacija Srba sa Kosova i Metohije veoma ohrabrena razgovorima koji su po dolasku u Beograd vodili sa članovima Inicijative ProGlas. Rekao je da je to bio prvi razgovor ovog tipa između Srba sa Kosova i jedne ovakve organizacije, a da ova delegacija na ProGlas gleda kao intelektialnu elitu.

Dodao je da, iako ima mimoilaženja u stavovima, postoji međusobno razumevanje i želja za daljom saradnjom i naglasio da je jedna od najvažnijih tema bila izrada strategije za zaustavljanje nestajanja srpskog naroda sa Kosova.

"Pričali smo kako pretvoriti srpsku politiku iz partijske u državnu. Tu je i socijalni, ekonomski deo", rekao je Trajković, navodeći da se radi na strategiji i da predstoje razgovori sa srpskom opozicijom u septembru, dok je sastanak već održan sa akademicima u SANU.

Postignuta je puna saglasnost da i za kosovskometohijsko pitanje, kao i za sve druge nagomilane političke probleme u Srbiji, ključan preduslov predstavlja demontaža ličnog režima vlasti Aleksandra Vučića, saopšteno je posle sastanka iz Inicijative ProGlas. Inicijativa ProGlas pruža punu podršku svim političkim organizacijama Srba sa KiM koji predstavljaju izvorne zastupnike interesa građana koji žive u tim sredinama i čiji glas mora biti uvažen prilikom rešavanja njihove političke sudbine, poručili su iz ProGlasa.

Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR