Neke namirnice prirodno stimulišu znojenje, pa se preporučuje da ih izbegavate tokom leta.
Neke namirnice prirodno stimulišu znojenje, pa se preporučuje da ih izbegavate tokom leta.
Da li vam se ovo često dešava? U jednom trenutku ležerno ćaskate sa prijateljima i jedete ljuti čips, a već u sledećem osećate znoj kako vam kaplje niz čelo i ispod pazuha kao da je neko otvorio slavinu, prenosi 24sata.hr.
Bez obzira da li patite od hiperhidroze ili se znojite samo tokom obroka, korisno je znati koje namirnice pokreću znojenje i kako ga izbeći, tvrdi egisinc.com.
Najčešći uzrok je takozvani termogeni efekat hrane. Tokom varenja, deo energije iz hrane koju jedete oslobađa se u obliku toplote. Što je varenje zahtevnije, to se proizvodi više toplote. Kako vam telesna temperatura raste, vaše telo pokušava da se ohladi, što je mesto gde dolazi do znojenja
Ovih sedam namirnica često izazivaju epizode znojenja:
Namirnice bogate natrijumom teraju vaše telo da se reši viška vode kroz urin i znoj. Ako se već mnogo znojite, so će to pogoršati. Zato je slana hrana na vrhu liste „namirnica koje izazivaju znojenje“.
Primeri koje treba izbegavati: sušeno meso, prelivi za salate, slanina, instant supe, čips, prženi orašasti plodovi i većina konzervirane hrane, uključujući konzervirano povrće.
Ovim vrstama hrane često nedostaju vlakna i enzimi potrebni za efikasno varenje. Kada su takvi obroci takođe masni, sistem za varenje mora da radi još više, što dodatno povećava telesnu temperaturu, a samim tim i znojenje.
Izbegavajte: brzu hranu, pržene grickalice, krekere, margarin, beli hleb, grickalice i gotova i zamrznuta jela.
Jutarnja kafa vas može probuditi, ali takođe aktivira nervni sistem, ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak. Ovo „budi“ znojne žlezde, a toplota kafe dodatno zagreva telo.
Ako želite da smanjite znojenje, razmislite o ograničavanju unosa kafe, crnog/zelenog čaja i energetskih pića.
Čaša vina ili piva sa prijateljima zvuči bezopasno, ali kada se broj čaša poveća, telo počinje da reaguje – rad srca se povećava, unutrašnja temperatura raste i počinjemo da se znojimo da bismo se ohladili.
Ako nastavite da pijete, znojenje neće prestati jer telo pokušava da ponovo uspostavi ravnotežu. Više alkohola znači više znoja. Dobar razlog da se ranije vratite kući.
Začinjena jela poput karija, ljutih krilca ili vasabija sadrže kapsaicin, jedinjenje koje stvara osećaj vrućine.
On vara senzorne živce, uzrokujući da vam bude vruće, pa telo počinje da luči znoj da bi se „ohladilo“. Zato je začinjena hrana čest uzrok povećanog znojenja.
Obroci puni šećera i „utešnih“ ugljenih hidrata poput testenina, hleba ili sladoleda mogu imati jak termogeni efekat jer se teže vare.
Pored toga, šećer može izazvati skokove insulina, što takođe podstiče znojenje. Zbog dvostrukog efekta stimulisanja znojenja, vredi razmisliti o smanjenju unosa ove hrane.
Termin „mesni znoj“ takođe ima naučnu osnovu. Hrana bogata proteinima proizvodi više toplote tokom varenja – na primer, telo mora da potroši energiju ekvivalentnu jednom zalogaju da bi svarilo četiri.
Pored toga, razgradnjom proteina nastaje urea, koju telo eliminiše znojenjem ako se akumulira u velikim količinama. Dakle, iako je proteinska hrana korisna, ona može da podstakne znojenje, posebno u većim količinama.
Glas javnosti N01S