Glas Javnosti


Recept za savršeni čokoladni ganaš

Hrana
Autor: Glas javnosti

Uz nekoliko trikova i malo strpljenja, postaće vaš tajni adut za torte, kolače i praline

Čokoladni ganaš je jedan od onih deserata koji deluje luksuzno, a zapravo se pravi od svega dva osnovna sastojka - čokolade i slatke pavlake. Ipak, iako zvuči jednostavno, postoje mali trikovi i tehnike koje će od dobrog ganaša napraviti savršeno glatku, svilenkastu i bogatu kremu.

Izbor čokolade je ključan

Za dobar ganaš birajte kvalitetnu čokoladu sa najmanje 50 odsto kakaa za tamni, dok za mlečni ili beli ganaš možete koristiti i čokolade sa nižim procentom. Što je čokolada bolja, to će i ukus biti intenzivniji. Izbegavajte čokolade sa mnogo dodatnih aroma i ulja jer mogu promeniti teksturu.


Foto: Unsplash

Prava proporcija za savršen balans

Odnos pavlake i čokolade zavisi od željene namene:

  • Za preliv - koristite više slatke pavlake (odnos 2:1 u korist pavlake) kako bi ganaš bio ređi i lako se prelivao.
  • Za punjenje torti i kolača - idealan je odnos 1:1, jer se nakon hlađenja ganaš steže, ali ostaje maziv.
  • Za praline i čvrste oblike - stavite više čokolade (odnos 2:1 u korist čokolade) da bi masa bila čvršća.


Pravilno zagrevanje pavlake

Slatku pavlaku treba zagrejati do tačke ključanja, ali ne sme da provri. Kada se pojave mehurići duž ivice šerpe, odmah je sklonite sa ringle i prelijte preko iseckane čokolade. Na ovaj način se čokolada topi ravnomerno, bez zgrudvavanja.

Strpljenje pri mešanju

Nakon što prelijete čokoladu vrelom pavlakom, sačekajte minut da se počne topiti, a zatim lagano mešajte špatulom ili mutilicom. Mešajte kružnim pokretima iz centra ka ivicama posude dok ne dobijete sjajnu, glatku kremu.

Dodatni trikovi za poseban ukus

U ganaš možete dodati malo maslaca za dodatni sjaj, prstohvat soli da naglasite ukus čokolade, ili aromatične dodatke poput ekstrakta vanile, ruma, narandžine kore ili likera. Ako volite bogatiju strukturu, umućeni ganaš (nakon hlađenja) postaće penast i idealan za dekoraciju kolača.

Čuvanje i upotreba

Ganaš se može čuvati u frižideru do nedelju dana, dobro pokriven folijom da ne upije mirise. Pre upotrebe ga ostavite na sobnoj temperaturi ili lagano zagrejte u mikrotalasnoj.


Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR