Čokoladni ganaš je jedan od onih deserata koji deluje luksuzno, a zapravo se pravi od svega dva osnovna sastojka - čokolade i slatke pavlake. Ipak, iako zvuči jednostavno, postoje mali trikovi i tehnike koje će od dobrog ganaša napraviti savršeno glatku, svilenkastu i bogatu kremu.
Izbor čokolade je ključan
Za dobar ganaš birajte kvalitetnu čokoladu sa najmanje 50 odsto kakaa za tamni, dok za mlečni ili beli ganaš možete koristiti i čokolade sa nižim procentom. Što je čokolada bolja, to će i ukus biti intenzivniji. Izbegavajte čokolade sa mnogo dodatnih aroma i ulja jer mogu promeniti teksturu.
Foto: Unsplash
Prava proporcija za savršen balans
Odnos pavlake i čokolade zavisi od željene namene:
Pravilno zagrevanje pavlake
Slatku pavlaku treba zagrejati do tačke ključanja, ali ne sme da provri. Kada se pojave mehurići duž ivice šerpe, odmah je sklonite sa ringle i prelijte preko iseckane čokolade. Na ovaj način se čokolada topi ravnomerno, bez zgrudvavanja.
Strpljenje pri mešanju
Nakon što prelijete čokoladu vrelom pavlakom, sačekajte minut da se počne topiti, a zatim lagano mešajte špatulom ili mutilicom. Mešajte kružnim pokretima iz centra ka ivicama posude dok ne dobijete sjajnu, glatku kremu.
Dodatni trikovi za poseban ukus
U ganaš možete dodati malo maslaca za dodatni sjaj, prstohvat soli da naglasite ukus čokolade, ili aromatične dodatke poput ekstrakta vanile, ruma, narandžine kore ili likera. Ako volite bogatiju strukturu, umućeni ganaš (nakon hlađenja) postaće penast i idealan za dekoraciju kolača.
Čuvanje i upotreba
Ganaš se može čuvati u frižideru do nedelju dana, dobro pokriven folijom da ne upije mirise. Pre upotrebe ga ostavite na sobnoj temperaturi ili lagano zagrejte u mikrotalasnoj.
Glas javnosti/D03S