Glas Javnosti

Advokat: Odluka Ustavnog suda znači da NEMA NI UREDBE O PROSTORNOM PLANU

Društvo
Autor: Glas javnosti

To znači da je Vlada prekoračila nadležnosti i kada je donela odluku da se vrši iskopavanje, tumačenje je advokata SEOS-a.

Advokat Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Dušan Filipović, komentarišući odluku Ustavnog suda, po kojoj su prekoračena ovlašćenja nadležnosti vlade prilikom donošenja odluke o stavljanju van snage uredbe kojom se stopira projekat Jadar, rekao da onda to znači da je vlada prekoračila nadležnosti i kada je donela odluku da se vrši iskopavanje.

„Ako je ovo iz saopštenja tačno, onda to može značiti da ta inicijativa, koju smo mi 2020. godine podneli, bila ispravna i da je usvojena… U praksi znači ne samo da nema uredbe koja se stavlja van snage, nego da nema ni uredbe kojom se utvrđuje prostorni plan. Ako u saopštenju Ustavni sud kaže da se njihovom odlukom ne oživljava uredba tj prostorni plan za područje posebne namene, onda to ne moze znaciti ništa drugo. Dakle, nema više povređene ustavnosti i zakonitosti uredbom u stavljanju van snage. Ali, ako Ustavni sud kaže da ne oživljava prostorni plan posebne namene, onda to može značiti da je bila nezakonita Uredba o prostornom planu posebne namene 2020. kada je doneta“, rekao je advokat.


Inicijativa iz 2020. godine odnosi se na incijativu udruženja „Podrinjski antikorupcijski tim“ i „Ne damo Jadar“ koja su podnela inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade RS, kojom je utvrđen prostorni plan za područje posebne namene, kako kaže naš sagovornik.

Filipović kaže da se njihova žalba 2020. odnosila na ocenu ustavnosti prostornog plana, da je ispravna i da to znači posle toga vlada nije mogla da donosi bilo kakvu uredbu.


„Loptica je prebačena na izvršne organe. Ustavni sud je rekao da ne važi prostorni plan. Vlada ima puno pravo da utvrđuje prostornu politiku…“, zaključuje za N1.

Ustavni sud je ocenio da se „iz Ustavom utvrđene nadležnosti Vlade i zakonskih odredaba kojima se uređuje prostorno planiranje, ne može zaključiti da Vlada nije bila nadležna da donese Uredbu o prestanku važenja Uredbe kojom je bio utvrđen Prostorni plan područja posebne namene, ali je utvrdio da je Vlada prekoračila granice svoje nadležnosti“.


Uredba je, kako je ocenio taj sud, doneta na način koji nije u saglasnosti sa Članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ustavni sud je uz to ukazao da se donetom Odlukom „ne oživljava“ prethodno doneta Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene iz 2020. godine, pri čemu se ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta.

Glas javnosti/N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR